CENTRUL DE EDUCAȚIE ȘTIINȚIFICĂ INTERACTIVĂ

Situl propus se află în zona de loisir a orașului Râmnicu Vâlcea, pe malul râului Olănești, fiind punctul terminus al unui traseu de promenadă, ce începe din “km 0”, centrul orașului.

Intervenția își propune să satisfacă curiozitatea omului pentru tehnologie și să îi ofere spații pentru cunoașterea și înțelegerea acesteia prin: EXPERIMENTARE, ARHITECTURĂ INTERACTIVĂ, JOACA EXPLORATIVĂ, TEHNOLOGIE.

Ierarhia volumului este inspirată din piramida lui Maslow, ce înfățișează gradat bazele teoriei nevoilor umane. Pentru a evolua, individul ascende, își satisface nevoile umane, de la cele primare până la cele de auto-actualizare.
Continuând ideea conceptului preluat de la teoria piramidei lui Maslow, inserția propune la rândul ei o gradare a spațiilor prin acumularea de cunoștințe și creșterea curiozității în domeniu.
Astfel, fiecare etaj propune un nivel de experimentare în cadru: social, practic, creativ și intelectual.
Aparent static, interiorul este cel care primează și oferă o dinamică atât în funcțiune cât și în distribuția spațiului. Volumul oferă un spectacol atât ziua cât și noaptea datorită materialității sale. Cutia este acoperită cu o sticlă specială, U-glass, ce filtrează cantitatea de căldură și lumină ziua, noaptea oferind un adevărat spectacol.
Volumul adună mai multe funcțiuni pe niveluri: săli mutifuncționale, science shop, săli interactive, bibliotecă, laboratoare. Există totodată activități ce se desfășoară pe două niveluri.

Avem de-a face cu o îmbrățișare a construitului cu natura prin integrarea verdelui în cadrul volumului. Etajul superior se bucură de cea mai mare terasă de vegetație, cotinuând astfel conceptul, prin ultimul nivel ce este destinat auto actualizării.
Centrul este destinat tuturor categoriilor de vârstă și categorie socială, curiozitatea fiind de fapt factorul comun al celor prezenți. Spațiul este adaptat tuturor nevoilor și poate adăposti grupuri mari de oameni.
Arhitectura a urmărit îndeaproape și a susținut progresul și inovația științifică, creând spații în care omul să cerceteze, să descopere Universul. Importanța științei pentru societate se evidențiază prin impactul acesteia asupra vieții, prin tehnologie.